,

Opgepast! Nieuw virus actief.

Locky
Deze week is voor het eerst de ransomware ‘Locky’ waargenomen. Dit virus besmet computers via emailbijlagen. De nieuwste berichten wijzelocky-websiten al op duizenden besmettingen. Het type virus, ransomware, zorgt ervoor dat uw persoonlijke bestanden op uw computer worden versleuteld. Hierdoor zijn ze niet meer te gebruiken. Pas na betaling van een halve Bitcoin wordt de versleuteling verwijderd, zo is de belofte. Het is niet bekend of dit na betaling ook echt gebeurt.

Locky wordt meegestuurd in emailbijlagen met Word en Excel documenten. Wanneer u een besmet document opent wordt u gevraagd een macro uit te voeren. Wanneer u hiermee instemt begint het encrypteproces, steeds meer bestanden worden versleuteld. Ook netwerkstations zijn niet veilig. In korte tijd zijn al complete netwerken versleuteld.

Wat kunt u doen?
De basis is gezond verstand. Open geen bijlagen uit uw email, tenzij u de afzender kent. Dit is nog geen garantie maar de eerste stap heeft u dan al gemaakt. Vervolgens adviseren wij geen enkele vraag om macro’s uit te voeren te beantwoorden, klik bij een dergelijke vraag altijd op ‘nee’ of ‘annuleren’. Bent u niet zeker van een bijlage of bestand? Vraag het gerust bij ons na!

Wat te doen bij besmetting?
Wanneer u erachter komt dat uw computer besmet is kunt u maar 1 ding doen: schakel uw apparaat uit! Hiermee voorkomt u dat er nog meer bestanden versleuteld worden. Vervolgens kunt u altijd een afspraak maken met ons. Wij helpen u graag verder.

Heeft u nog vragen over dit virus of andere zaken? Neem gerust contact op!